bloc sense fulls

Repòrter, desembre de 1999 | El pacte de Sant Cebrià s'esmicola

Dijous, 8 d'abril de 2021 03:30 h

El nou govern d'esquerres fa figa i socialistes i republicans deixen sol l'alcalde, que mira cap a CiU per recuperar la governabilitatL'alcalde de Sant Cebrià de Vallalta, Miquel Ruscalleda, no ho té gens fàcil per garantir la governabilitat de la població després que els seus socis de govern —socialistes i republicans— hagin decidit marxar a l'oposició. El govern format per l'Agrupació Independent Vallalta (AlV), Partit dels Socialistes de Catalunya-Partit per la Independència (PSC-PI) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) no ha aguantat ni mig any. La decisió dels regidors Salvador Vinyals (ERC) i Pere Vega (PSC-PI) d'abandonar les seves responsabilitats de govern per l'estil «personalista i autoritari de l'alcalde» han deixat el consistori en crisi. No només per la pèrdua de majoria absoluta —ara l'AIV té 3 regidors sols al govern enfront d'una oposició formada pels 4 edils de CiU, el d'ERC i el del PSC-PI—, sinó perquè la ruptura del pacte ha anat acompanyada d'una forta polèmica de desqualificacions. L'alcalde de Sant Cebrià de Vallalta, l'únic de la comarca que milita a Iniciativa per Catalunya (IC), ha acusat el seu exsoci d'ERC Salvador Vinyals d'actuar mogut per «interessos personals». En declaracions a El Punt, Miquel Ruscalleda ha manifestat que el regidor republicà pretenia fer negoci amb uns terrenys seus situats al costat de la nova escola. De Vinyals, l'alcalde ha dit que té «un morro que se'l trepitja». ERC ha reaccionat amb un comunicat distribuït per la població, en què demana a l'alcalde que pari d'«intoxicar amb difamacions» i exigint que presenti la dimissió. L'alcalde ja ha recompost el govern i ha nomenat tinents d'alcalde Micaela Guerrero i Joan Lluís Torrent, companys seus de candidatura. Per Ruscalleda, ara s'obre una nova etapa de «transició teòricament responsable» mentre s'arriba a una solució definitiva amb una altra força política. La clau de la governabilitat és de CiU, que havia guanyat les eleccions.

La manca de maduresa d'una alternativa a 30 anys de Joan Roig

La ruptura del pacte de govern que les tres formacions progressistes van signar després de les eleccions municipals del 13 de juny demostra la manca de maduresa política dels seus integrants. Un pacte de govern pot anar millor o pitjor, però no suportar-se mútuament ni sis mesos és un símptoma d'irresponsabilitat. L'Ajuntament de Sant Cebrià queda ara en una posició de feblesa. I l'allau d'atacs i contraatacs no és la millor manera de reconduir la situació. El 4 de desembre, a 3/4 de 2 del migdia, Salvador Vinyals i Pere Vega es presentaven a l'Ajuntament abans que les funcionàries tanquessin l'edifici perquè ells ja no tenien claus dels nous panys de les portes. L'alcalde justificava el canvi de panys adduint que ja estava previst i que, a més, els fins ara socis de govern havien apuntat la possibiUtat de plegar. La ruptura del nou govern, per tant, ha tingut notes d'infantilisme.

La poca durada del nou govern té encara més delicte si es té en compte que CiU va ser la força guanyadora de les eleccions. Després de 30 anys a l'alcaldia, Joan Roig va superar la resta de candidatures a les urnes. Només el pacte entre l'AIV, ERC i el PSC-PI va fer possible desplaçar Roig d'una alcaldia que ocupava des de l'època franquista. Amb la pèrdua de la majoria absoluta i posteriorment de l'alcaldia. Roig va decidir deixar la política municipal i abandonar el càrrec de regidor. Mig any després, el gran canvi que havia de liderar Miquel Ruscalleda —35 anys i amb dedicació exclusiva a l'alcaldia— s'ha demostrat fracassat. «El més important és que hi hagi participació», afirmava l'alcalde al juliol, poc després de ser escollit. Precisament per aquí ha vingut la trencadissa. I ara CiU té la paella pel mànec.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 86, desembre de 1999, pàgina 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits