bloc sense fulls

Repòrter, febrer de 2000 | Flaixos d'educació integradora

Dissabte, 10 d'abril de 2021 03:30 hDistribució equilibrada


El Departament d'Ensenyament de la Generalitat té un programa d'acollida, assessorament i orientació a les famílies immigrants. Pretén afavorir una distribució equilibrada en la matriculació de l'alumnat que manifesta necessitats educatives especials derivades de situacions socials i culturals desfavorides. Aquesta redistribució dels alumnes es fa entre tots els centres subvencionats amb fons públics, és a dir, s'inclouen les escoles concertades.

19.229 alumnes estrangers

Hi ha un cens d'alumnes fills de famílies immigrants de tot Catalunya, on figuren dades sobre la procedència i el lloc d'escolarització. Durant aquest curs, s'estan escolaritzant a tot el territori català un total de 19.229 alumnes estrangers d'educació infantil, primària, secundària i postobligatòria.

Taller d'adaptació a Calella

A Calella hi ha un taller d'adaptació escolar per a aquells alumnes d'educació secundària que acaben d'arribar i no coneixen el català. Actualment, a aquestes classes hi assisteixen un total de 22 estudiants d'arreu del Maresme. El Departament d'Ensenyament reforça les plantilles de professors amb professionals pertanyents a un Programa d'Educació Compensatòria i al Servei d'Ensenyament del Català quan detecta aquestes necessitats.

Fulletons en 6 llengües

Cada any s'editen fullets informatius en català, castellà, francès, anglès, àrab i xinès adreçats a les famílies immigrants que tenen fills en edat escolar per tal de facilitar-los orientació i assessorament sobre el nostre sistema educatiu. S'informa de qüestions tan bàsiques com l'obligatorietat d'assistir a classe o quins són els objectius de l'ensenyament obligatori.

Ajuts per comprar llibres

El Ministeri d'Educació té un programa per ajudar les famílies amb situació econòmica deficitària que dóna un cop de mà en l'adquisició de llibres de text. Durant el curs 1998/99 es van destinar a Catalunya 340 milions, però aquestes beques del Ministeri són únicament per als ciutadans espanyols. Pera les famílies immigrants que no tenen legalitzats els seus papers, la Generalitat va crear una convocatòria d'ajuts específica de 15 milions.

Interculturalitat a Arenys

Durant tot el curs 1999/00 està previst que a tot Catalunya es realitzin 8 cursos, de 15 hores cadascun, per formar els mestres amb l'objectiu de millorar l'educació intercultural. La Generalitat impulsa aquest pla a les zones amb més presència d'immigrants. Arenys de Mar és seu d'un d'aquests cursos, al qual poden assistir professorat de tota la comarca. També es faran cursos a Gavà, Girona, Tortosa, Mollet, Lleida i Barcelona.

Diccionari català-àrab

Aquest curs, la Generalitat ha publicat un diccionari visual català-àrab, que resulta útil per facilitar la comunicació entre els professors i els alumnes que acaben d'arribar i no coneixen la llengua catalana. En aquests moments, s'està elaborant un altre diccionari en xinès i en urdú.(Article d'Ana Villaverde i fotografies de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 88, febrer de 2000, pàgines 8 i 9.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Llibres

Dimarts, 22 jul.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits