bloc sense fulls

Repòrter, març de 2000 | Calella dóna l'esquena a Frutos

Diumenge, 11 d'abril de 2021 03:30 h

El polític calellenc de més relleu, el comunista Francesc Frutos, ha patit un fort revés electoral com a candidat d'Izquierda Unida a la presidència del govern. També a la seva ciutat natal, on només 102 electors han optat per Esquerra Unida.El calellenc Francesc Frutos, candidat d'Izquierda Unida (lU) a la presidència del govern de l'Estat, ha hagut de fer front a la patacada electoral més forta de la seva formació, que ha perdut 13 escons al Congrés dels Diputats. Frutos, que va haver d'assumir el paper de candidat a corre-cuita, després d'un infart que va patir el fins llavors cap de llista Julio Anguita, ha fracassat en el seu intent de mobilitzar l'electorat d'esquerres amb un pacte preelectoral amb el candidat socialista Joaquín Almunia. Malgrat la presència mediática i el protagonisme obtingut durant la precampanya per la seva entrada en l'escena —com a relleu d'Anguita— i l'acord que posava fi a les males relacions entre PSOE i lU, el comunista calellenc ha estat incapaç d'evitar la gran derrota. Un retrocés electoral que totes les enquestes ja predeien des de feia mesos, abans que assumís la figura de candidat a la presidència del govern estatal.

Una família calellenca ha viscut la campanya electoral més intensament que cap altra. L'exdona i les filles de Francesc Frutos han seguit l'evolució de la campanya, dia a dia, míting a míting, des del seu domicili del carrer Anselm Clavé de Calella. Era la primera vegada que un polític maresmenc encapçalava una candidatura a la presidència de l'Estat. I Frutos ho feia per la circumscripció de Madrid, ciutat on viu des que, fa anys, va assumir tasques de direcció en el Partit Comunista d'Espanya (PCE). Actualment, Frutos és el secretari general del PCE i encapçala el procés de renovació a la cúpula d'Izquierda Unida. S'ha de produir un relleu generacional, i tots els corrents interns de la federació han demanat la implicació de Frutos en aquest procés de canvis.

Però a banda dels mals resultats d'IU a nivell estatal, hi ha una dada que crida l'atenció. El referent d'IU a Catalunya, Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), també ha fracassat, ja que finalment no ha aconseguit que la seva cap de llista per Barcelona, Rosa Cañadell, entrés al Congrés. Els cartells electorals amb les fotografies de Cañadell i Frutos no han fet efecte a Calella, on només 102 electors van votar EUiA. Iniciativa per Catalunya-Verds (IC-V) va aconseguir més sufragis a Calella, 128. La ruptura d'Iniciativa ha dividit el vot més a l'esquerra dels socialistes. IC-V ha superat EUiA a l'Alt Maresme, però ha perdut pel camí la meitat justa dels sufragis aconseguits fa quatre anys. La formació de Joan Saura (IC-V) ha passat de 2.398 a 1.199 vots a l'Alt Maresme. És a dir, que ha perdut 1.199 electors. Pineda de Mar, amb 212 vots, és la població on IC-V ha aconseguit més suport electoral.


(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 89, març de 2000, pàgina 10.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Captures

Dissabte, 21 mai.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits