bloc sense fulls

Repòrter, març de 2000 | El Set-Ciències també edita

Diumenge, 11 d'abril de 2021 04:30 h

La llibreria arenyenca aprofundeix en l'àmbit editorial amb un assaig de Toni Strubell dedidat a la figura del nacionalista Josep Roca i Ferreras i basat en la recopilació de Fèlix Cucurull.La llibreria El Set-Ciències, d'Arenys de Mar, ha editat el llibre Josep Roca i Ferreras i I'origen del nacionalisme d'esquerres, un volum que pretén dignificar la figura d'un ideòleg polític del segle XIX i trencar amb la imatge que el catalanisme polític és exclusiu de les dretes. El volum és un assaig del professor de filologia anglesa a la Universitat de Deusto, el gironí Toni Strubell, però està basat en l'extensa recopilació d'informació i material que va fer l'historiador arenyenc Fèlix Cucurull. Amb la publicació del llibre, El Set-Ciències mata tres ocells d'un tret. Recupera la figura de Roca i Ferreras, desmunta els tòpics de la suposada inexistència d'un catalanisme netament d'esquerres i progressista i, a més, homenatja l'historiador i escriptor arenyenc Fèlix Cucurull.

Precisament una de les properes fites de la llibreria i editorial d'Arenys de Mar és reeditar Panoràmica del nacionalisme català, obra clau i fonamental de Fèlix Cucurull, que va morir el 1996. La reedició d'aquest llibre està prevista per al setembre, tot i que la intenció inicial era que sortís per aquest Sant Jordi. Panoràmica del nacionalisme català és una obra editada l'any 1974 i que està exhaurida. La virtut de la reedició, de tres volums, és que incorporarà les notes del propi Fèlix Cucurull. Diversos historiadors consideren que Panoràmica del nacionalisme català és una obra imprescindible per comprendre la història del país.

L'historiador arenyenc havia deixat abans de morir 31 carpetes plenes de material sobre Josep Roca i Ferreras, al qual va descobrir mentre treballava en l'obra Panoràmica del nacionalisme català. Roca i Ferreras (Barcelona, 1834-1891) va sentar unes bases ideològiques dirigides al proletariat. Oblidat per molts teòrics, historiadors i pensadors. Roca i Ferreras va facilitar que molts catalans d'esquerres de la seva època tinguessin un referent nacionalista, amb la qual cosa el catalanisme no era patrimoni exclusiu de la burgesia de dretes. L'obra està dividida en quatre apartats cronològics, que demostren una evolució fins arribar a la plenitud i cultura independentista, segons sosté Toni Strubell.

El llibre editat per El Set-Ciències ha estat presentat a Barcelona el 10 de febrer; a Girona, el dia 11; i a la biblioteca d'Arenys de Mar, el dia 13.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 89, març de 2000, pàgina 27.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits