bloc sense fulls

Repòrter, maig de 2000 | Josep Basart: «Potser vam ser ingenus o precipitats»

Dimarts, 13 d'abril de 2021 03:45 h

L'alcalde de Calella no considera que el seu govern hagi perdut gairebé un any per estar en minoria. Creu que s'ha agafat experiència, però admet una certa ingenuïtat o precipitació. Justifica el trasllat dels estudis de Turisme a Mataró.L'alcalde de Calella, Josep Basart (ERC), ha aconseguit desbloquejar el pressupost. El govern d'ERC i el PSC l'ha aprovat finalment amb els independents i no amb CiU, com semblava.

-Ja hi ha pressupost, finalment?
-Sí. S'ha retardat perquè les negociacions amb CiU ens van obligar a anar a poc a poc. A més, la interventora, que és nova, s'ha volgut mirar els papers amb lupa. La nostra idea era aprovar-los bastant més aviat. A finals de gener nosaltres ja teníem a punt un esborrany força clar.

-La sorpresa ha estat aprovar el pressupost gràcies als independents, oi?
-Jo diria que sí, però les condicions que ens van posar sobre la taula eren molt assumibles i anaven en la nostra línia. Amb el tema de la biblioteca, ja ens havíem pronunciat a favor de fer-la en un altre espai d'acord amb l'informe de la Diputació. I havíem valorat que no teníem cap inconvenient de fer-la a Can Palmada. Arreglar carrers i voreres també és una preocupació nostra i hi estem totalment d'acord. I l'altre condició era la comissió de seguiment del plageneral d'urbanisme, que considerem que s'ha de fer. Era més fàcil posar-nos d'acord amb aquestes condicions que amb les que ens posava CiU.

-L'entesa per aprovar el pressupost pot desembocar en un pacte de govern amb els independents?
-Hem de posar-nos a parlar i explorar les possibilitats d'arribar a més acords.

-La condició sine qua non del Grup Independent Calella és que Maria Janer i Josep Maria Barberà recuperin l'acta de regidors. És una condició insalvable?
-No, no és insalvable. Hi ha sistemes i maneres de fer les coses que podrien reconduir-ho, salvant fins i tot el tema de la incompatibilitat. No és ràpid, evidentment, però ho posarem sobre la taula. La meva única preocupació és que no es cometi cap il·legalitat. Només això.

-I com es pot evitar la incompatibilitat d'aquests càrrecs electes que treballen a l'hospital de titularitat municipal. Canviant els estatuts de l'hospital?
-En aquests moments ja s'estan fent passos a dintre de l'Hospital Sant Jaume de Calella, el Consorci Hospitalari de la Selva i l'empresa que ho gestiona, BC Gest, pertal d'anar cap a un consorci sanitari. Amb un canvi jurídic del consorci ja no hi hauria incompatibilitat amb l'Ajuntament. Per tant, qualsevol treballador de l'Hospital podria ser també regidor de l'Ajuntament. Aixòdemana untemps, probablement un any. És una solució, però n'hi ha més.

-Que digueu això vol dir que esteu admetent que a l'inici del mandat vau pecar d'ingenuïtat? Si ara hi ha solucions també es podrien haver buscat llavors?
-Les solucions tècniques hi eren abans i hi són ara. En aquells moments els condicionants ens van portar on ens van portar. Potser vam pecar d'ingenuïtat o ens vam precipitar, però jo diria que tots plegats. Ara les circumstàncies han canviat, i tothom està amb una altra predisposició i s'havia d'aprofitar per trobar solucions. En aquell moment, per exemple, no sabíem res del consorci hospitalari.

-Això ha fet perdre un any?
-No, perquè l'equip de govern ha agafat experiència. Alguns projectes s'han anat treballant i avançant. Però sí que és veritat que la gestió diària ha estat lenta, sense arribar a paralitzar l'Ajuntament, que no s'ha paralitzat. Hem anat lents en el dia a dia perquè havíem d'anar pactant amb l'altre grup de l'oposició.

-El pacte ERC-PSC s'ha reforçat?
-Jo diria que és més fort que mai. S'ha solidificat i funcionem molt bé.

-Sou també membre del Consell Comarcal i heu aprovat el trasllat dels estudis de Turisme de Calella a Mataró, fet que suposa un retrocés per al municipi.
-0 no. Jo no sé si és un retrocés quan parteixes de la base que s'han fet les coses mal fetes i sense plantejar ni tenir en compte el futur més immediat de la població d'estudiants, la demografia ni la demanda i oferta que tenia el sector. Quan s'ha començat malament una cosa, no és un retrocés, sinó posar les coses al seu lloc. Potser estem parlant d'intentar salvar els estudis universitaris al Maresme.

-Esteu dient que va ser un nyap de l'anterior alcalde i president del Consell Comarcal, Joaquim Rey?
-Jo no sé si de l'alcalde, del president, del director o del president de la junta rectora. El que és evident és que hi ha una memòria que justificava els estudis de Turisme a Calella i era absolutament errònia perquè partia d'uns condicionants que mai no s'han complert. L'estudi el van fer malament. Les expectatives de creixement d'alumnes i ingressos econòmics mai no s'han complert. Ni el primer dia.

-Ara, sense l'escola universitària, què en farem de l'antiga fàbrica Llobet Guri?
-La fàbrica Llobet té moltes potencialitats, amb una part important de l'ensenyament, com és el cicle formatiu d'Hostaleria i Turisme. Un cicle de formació professional de grau mitjà i superior. Penso que tenen un potencial enorme perquè formen persones que després aniran a treballar als hotels, restaurants, agències o es dedicaran a l'animació turística. És un ventall professional més ampli que no pas la diplomatura de Turisme. El sector no vol càrrecs intermedis o treballadors ben qualificats.

-És només una idea, aquesta?
-No, perquè ja s'han fet contactes amb la Generalitat i hi estan molt d'acord.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 91, maig de 2000, pàgina 17.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits