bloc sense fulls

Repòrter, juny de 2000 | El llegat Coromines ja és a Sant Pol

Dimecres, 14 d'abril de 2021 04:30 h

Les més de 600 caixes que formen el fons de Joan Coromines es van traslladar el passat 26 de juny del seu domicili de Pineda a un dipòsit provisional de l'Ajuntament de Sant Pol. Passat l'estiu, la Universitat de Girona iniciarà la catalogació.El passat dilluns 26 de juny va culminar, amb el trasllat dels fons de la Fundació Pere Coromines dipositats a Pineda de Mar als locals provisionals de Sant Pol, una de les fases del procés, ques'endevina llarg, d'establiment de la Fundació Pere Coromines a la població de Sant Pol de Mar.

En total van ser gairebé 250 caixes les que van ser necessàries per contenir la biblioteca personal i els papers del filòleg Joan Coromines —cedulari a part—, que hi havia al seu domicili particular de Pineda. A aquesta quantitat cal també afegir-hi les gairebé 300 caixes que hi havia emmagatzemades a la casa del carrer Colom, provinents de la biblioteca que el nostre filòleg tenia en un pis de Barcelona, que va ser desmuntada i traslladada a Pineda quan Coromines va morirà finals de l'any 1997. El trasllat dels fons de Joan Coromines era esperada des de feia uns quants mesos, ja que el Patronat que regeix la Fundació Pere Coromines —que porta, per voluntat expressa del nostre filòleg, el nom del seu venerat pare—, havia venut a un particular la casa del carrer Colom on va viure Joan Coromines des del seu retorn de l'exili americà. Els motius de la venda eren evidents un cop resolts els problemes legals i familiars per tal que la casa pairal dels Coromines a Sant Pol de Mar fos la seu de la Fundació Coromines i un cop, també, arribats als acords pertinents amb l'Ajuntament d'aquesta localitat i amb altres institucions per tirar endavant aquest projecte.

Ara per ara, tots els fons bibliogràfics i filològics de Joan Coromines seran dipositats de manera provisional, mentre s'espera la rehabilitació de l'edifici que ha d'acollir la Fundació, en uns locals adequats, custodiats per l'Ajuntament de Sant Pol de Mar, que a partir d'ara s'encarregarà de la conservació d'aquests valuosíssims materials. D'altra banda, és previst que a partir del mes de setembre un becari de la Universitat de Girona comenci la catalogació informàtica de tots els fons del filòleg dipositats ara a Sant Pol.

El projecte a punt

L'Ajuntament de Sant Pol de Mar, per altra banda, ja té damunt la taula el projecte de rehabilitació de la casa pairal dels Coromines a Sant Pol. Aquest projecte ha estat elaborat per un equip d'arquitectes per encàrrec de la Diputació de Barcelona que, per mitjà d'un conveni, n'ha assumit les despeses. Properament, sembla que aquest projecte serà presentat al Patronat de la Fundació Pere Coromines, que presideix l'exconseller de Cultura de la Generalitat Max Cahner, editor i col·laborador de Coromines i marmessor del seu llegat, perquè hi faci les observacions pertinents i hi doni el vistiplau corresponent. Un cop aprovat el projecte, indispensable per poder rehabilitar el casal que ha d'acollir la Fundació i les activitats d'aquesta institució, caldrà començar les obres en diverses fases, les despeses de les quals seran assumides, com acostuma a ser habitual en aquests casos, per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Pol.

(Article de Josep Ferrer i Costa a la revista Repòrter, número 92, juny de 2000, pàgina 28.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits