bloc sense fulls

Repòrter, juliol-agost de 2000 | L'inspector enxampat

Dijous, 15 d'abril de 2021 04:15 h

Condemnen el treballador d'Hisenda Antonio Carlos Aranda per demanar 3 milions a uns hotelers de Pineda a canvi d'amagar unes irregularitats.L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 2 anys i 4 mesos de presó un subinspector de la Delegació d'Hisenda a Catalunya que treballava a Arenys de Mar, Antonio Carlos Aranda Serrano, al qual el fiscal acusava d'haver pactat un suborn amb els propietaris de l'hotel Montpalau de Pineda de Mar a canvi d'amagar presumptes irregularitats fiscals. Segons el ministeri fiscal, el subinspector Antonio Carlos Aranda va comunicar als propietaris de l'establiment hoteler que podria reduir a 5 els 15 milions que haurien de pagar si, a canvi, n'hi oferien 3.

Els propietaris de l'hotel, Joan Flaquer Pimàs i el seu fill Joaquim, van denunciar l'intent de suborn davant del cap d'Hisenda a Barcelona, que va posar els fets en coneixement de la policia, Tot seguit li van preparar una tram pa per enxampar-lo, amb l'ajuda de l'assessor fiscal dels hotelers. La policia judicial va tac i litar als empresaris pinedencs uns aparells de gravació, i es va convocar Antonio Carlos Aranda Serrano al despatx de l'assessor fiscal dels hotelers, situata Pineda mateix. La conversa va ser gravada.

Van quedar que li entregarien un sobre amb els 3 milions de pessetes el 24 de març de 1988 al bar d'un hotel de Lloret de Mar. La cita esva produir. Joaquim Flaquer, el fill, li va fer entrega dels diners i, acte seguit, la policia judicial va procedir a la detenció del treballador d'Hisenda. La secció vuitena de l'Audiència de Barcelona ha imposat a l'acusat una pena més gran de la sol·licitada pel mateix fiscal, atesa la gravetat del delicte comès, el de suborn, «un dels més greus que pot cometre un funcionari públic». La defensa d'Antonio Carlos Aranda sostenia que tot es tractava d'un muntatge dels empresaris que, denunciantel subinspector, van veure com se'ls condonaven les sancions tributàries. Antonio Carlos Aranda també ha estat condemnat a 9 anys d'inhabilitació —el fiscal en demanava 6— per al càrrec d'inspector d'Hisenda, així com al pagament d'una multa de 6 milions de pessetes. La sentència, doncs, es pot considerar exemplar, precisament en un context en què els màxims responsables d'Hisenda a Catalunya no paren de visitar els jutjats.

Els fets es remunten a l'any 1988, quan el cap de la inspecció regional era Josep Maria Huguet, presumpte capitost de la suposada trama de corrupció a la Delegació d'Hisenda a Catalunya. Durant  la vista oral a la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona, celebrada el passat 7 de juny, Antonio Carlos Aranda va sostenir que era innocent i que totes les acusacions que hi havia en contra d'ell eren un muntatge dels hotelers de Pineda de Mar perquè se'Is condonessin les sancions que els havien imposat. La sentència, però, no dóna cap credibilitat a la versió del treballador d'Hisenda. El processat va insistir que desconeixia que li entreguessin 3 milions de pessetes.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 93, juliol-agost de 2000, pàgina 21.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

El Punt

Diumenge, 13 feb.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits