bloc sense fulls

Repòrter, setembre de 2000 | Manual obligat per als regidors de Joventut

Divendres, 16 d'abril de 2021 03:45 h


El pinedenc Pep Montes publica un llibre pràctic sobre les polítiques de joventut en els municipis petits i mitjans, editat per la DiputacióL'Àrea de Cultura i Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona ha publicat recentment el llibre Les polítiques de joventut en els municipis petits i mitjans, com a primer volum de la col·lecció Eines de Treball Juvenil, escrit pel pinedenc Pep Montes i Sala. El llibre, de 183 pàgines, pretén ser un manual pràctic que esdevingui tota una referència per als regidors i tècnics dels departaments municipals de Joventut d'arreu del país. «Aquest manual ha estat elaborat gràcies a un esforç de conceptualització de més de deu anys d'experiència en el camp de les polítiques de joventut en ajuntaments petits i mitjans. Els textos són deutors del treball i l'esforç professional i personal de tots els gestors, tècnics, educadors, informadors i monitors que han treballat o col·laborat amb la cooperativa Xou, Projectes i Gestió», explica l'autor. El llibre està dividit en 15 capítols i està escrit amb un esperit clarament divulgatiu, ja que conté esquemes, fitxes i fins i tot formularis que són d'interès per als professionals i polítics municipals,

així com una àmplia bibliografia. El primer capítol respon a la pregunta Una política de Joventut? Per a què?, i l'autor sosté que una regidoria forta que apliqui polítiques afirmatives necessita pressupost, professionals i voluntat política. Montes, per tant, no s'està de reclamar més mitjans per crear serveis i programacions dirigides als joves, i també aprofita el llibre per sol·licitar un major reconeixement professional als tècnics de joventut.

«Qualsevol estratègia de desenvolupament global en qualsevol àmbit de les nostres poblacions que no inclogui actuacions específiques adreçades als joves és dolenta», adverteix Pep Montes, que en cap moment amaga que «per gaudir dels avantatges d'una regidoría sòlida i forta s'han d'afrontar també els seus inconvenients». «Això, al cap i a lafi, vol dir també que integrem joventut en el circuit de decisions polítiques del municipi: aquesta és l'única manera de donarautèntic relleu a la nostra feina», afegeix el tècnic.

Pep Montes, que va ser el primer responsable del Punt d'Informació Juvenil de Pineda, ha aprofitat la publicació del seu llibre per criticar els ajuntaments de Pineda i Calella perquè creu que són l'exemple de la falta d'una política de joventut integrada i global. «Pineda i Calella són els dos casos clars del buit que existeix en alguns municipis en polítiques de joventut», ha manifestat Montes, que matisa que en el cas de Calella, però, encara detecta algun intent per acabar amb aquest buit. «Tinc la sensació que Pineda ha perdut el tren i no fa res per agafar-lo.»

Periodista i president de la cooperativa Xou

Pep Montes i Sala, nascut a Pineda de Mar el 1968, és periodista, cofundador i excoordinador de REPÒRTER, i en l'actualitat presideix la cooperativa Xou, Projectes i Gestió, especialitzada en la consultoria i gestió de polítiques de joventut en ajuntaments petits i mitjans. La cooperativa, que va néixer a Pineda i ara té la seva seu a Mataró, ha estat l'eina de Montes per dirigir o participar en el disseny, redacció o aplicació de les polítiques municipals de joventut de Pineda (1989-1995), Calella (1993-1994), Alella (1994-1999), el Masnou (des de 1995), Premià de Dalt (des de 1996), Òdena (1997-1999) i Santa Margarida i els Monjos (1998-1999), entre d'altres. Pep Montes treballa, des de 1999, en el disseny d'un model de formació pràctica per a professionals de la intervenció en el món de les polítiques de joventut. És llicenciat en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1991) i màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona (1997). A part de formar part del consell de redacció de REPÒRTER i col·laborar amb diverses publicacions comarcals i del món de la cultura. Montes és membre del Consell Editorial de l'edició del Maresme del diari El Punt.

(Article de Saül Gordillo la revista Repòrter, número 94, setembre de 2000, pàgina 26.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Jaume Roures

Dissabte, 10 oct.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits