bloc sense fulls

Repòrter, desembre de 2000 | Pas endavant de la Fundació Coromines

Dilluns, 19 d'abril de 2021 03:45 h

La seu de la Fundació Pere Coromines serà aviat una realitat, ja que el Patronat i l'Ajuntament de Sant Pol de Mar han aprovat el projecte de rehabilitació de l'edifici, la primera fase del qual és previst enllestir al mes de juny del 2001El projecte de rehabilitació de la seu de la Fundació Pere Coromines, situada al carrer Consolat de Mar de Sant Pol, ha estat ja aprovat per l'Ajuntament de la població i pel Patronat de la Fundació, i el proper mes de març és previst adjudicar la primera fase de les obres, amb un pressupost de 49.507.548 ptes. El projecte, del qual s'ha responsabilitzat la Diputació de Barcelona, ha estat redactat per l'arquitecte Àngel Biurrun Contreras i preveu la rehabilitació i remodelació de latinea, amb la finalitat de ser destinada a Centre d'Estudis Lingüístics. A la planta baixa s'hi ha distribuït un vestíbul, una sala polivalent per a exposicions i conferències, una sala destinada a magatzem de la biblioteca i un ampli pati. Al primer pis hi haurà la sala de treball de la biblioteca, dues aules i els serveis i, la planta segona, destinada a la gestió, comptarà amb una sala per a becaris i professors, una per a administració, i la presidència, L'immoble comptarà amb una superfície total útil de 453,60 metres quadrats i es preveu que les dues fases de l'obra tinguin un cost total de 85.435.896 ptes.

Per a Sant Pol de Mar és molt important que es doni aquest impuls a la Fundació Pere Coromines. Segons Francesc Pomés, alcalde de la població, «el fet que Joan Coromines hagués decidit en el seu testament que la Fundació tingués la seva seu a Sant Pol va ser una gran notícia, perquè per la categoria que tindrà, donarà un gran nom a la població. Jo sempre he dit que mai no agrairem prou a Joan Coromines el fet que hagués pensat en Sant Pol com a lloc per deixar el seu llegat. Des del primer dia que ens en vam assabentar ja ens vam posar a treballar. Hem fet nombroses gestions i viatges per poder tirar endavant el projecte, i ho hem fet convençuts que Sant Pol de Mar se'n beneficiarà moltíssim.»

El camí recorregut fins ara no ha estat precisament fàcil, atès que en primer lloc la Fundació Pere Coromines va haver de formalitzar la cessió d'us de l'immoble a l'Ajuntament de Sant Pol per un termini de 25 anys, amb la finalitat de poder-se d'acollir a les ajudes institucionals necessàries per afrontar el finançament de les obres. «L'Ajuntament de Sant Pol no tenia diners per afrontar la rehabilitació de Can Coromines —reconeix l'alcalde—, per això el primer que vam fer va ser acudir a la Diputació de Barcelona. Des de l'Àrea de Cultura se'ns va tractar molt bé i, a més d'assessorar-nos, ens van oferir assumir les despeses de redacció del projecte tècnic de rehabilitació.»

Amb la finalitat d'agilitar la gestió, el projecte s'ha dividit en dues fases, la primera, amb un pressupost de quaranta-nou milions i mig de pessetes, serà finançada amb 25 milions provinents de la Diputació, 15 mi I ions de la Generalitat —a través del percentatge de beneficis que ha de destinar la Caixa a obres culturals— i dels nou restants, si no es rep cap altre ajut, se'n farà càrrec l'Ajuntament. Aquesta fase consta de la substitució de l'estructura, cobertes i arranjament de façanes i posar en funcionament la biblioteca, que és dividida en dues plantes. Pel que fa a la segona fase, amb un pressupost de trenta-cinc milions, preveu el condicionament interior de la resta d'espais pera sala d'exposicions, aules, administració, becaris, professors i presidència. El finançament d'aquesta segona fase, però, encara no s'ha resolt. Segons Francesc Pomés: «Vam sol·licitar un ajut a l'empresa Fomento, atès que ha de destinar un 1% dels seus beneficis a obres culturals. Inicialment semblava que ho podríem aconseguir, però, s'han fet enrere adduint que l'edifici no era de propietat municipal. Ara, ens haurem d'adreçar al Ministeri de Cultura, i si no ens concedeixen cap ajuda, a la Generalitat. El que és indiscutible és que d'un lloc o altre haurem de treure els diners per no haver d'interrompre les obres.»

Segons l'alcalde de Sant Pol aquest equipament cultural serà la realitat més important que haurà aconseguit la població durant l'actual legislatura: «És indiscutible que per la repercussió que tindrà a nivell públic, la Fundació Pere Coromines serà l'obra més important d'aquests darrers quatre anys de gestió municipal.»

(Article de Joan Pujadas a la revista Repòrter, número 97, desembre de 2000, pàgina 26.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Instagram

Dilluns, 27 jun.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2022, Saül Gordillo     Crèdits