bloc sense fulls

Repòrter: La Selva Marítima. Més val tard que mai

Dimecres, 21 d'abril de 2021 03:00 hL'informe Roca ens dóna la raó. Una comissió de savis encapçalats pel prestigiós advocat i exdirigent de Convergència Miquel Roca ha plantejat una reordenació territorial pel país que preveu la creació d'una nova comarca, la Selva Marítima. La comarca aniria de Calella fins a Tossa de Mar i arribaria fins a Sant Feliu de Buixalleu. Una nova comarca a l'entorn de la Tordera, motiu pel qual alguns són més partidaris d'anomenar-la Baixa Tordera, atès que l'element natural que ens uneix amb els veïns de la Selva és la conca. La Selva Marítima passaria a formar part de la vegueria de Girona, i la seva capital seria Blanes.

La majoria d'alcaldes han reaccionat positivament a la proposta. L'únic punt de discrepància aparent és la capitalitat. A qui correspon? A Blanes ja li està bé, però els alcaldes de l'Alt Maresme no ho acaben de veure clar. En tot cas, hem de demanar que aquest aspecte no sigui motiu de divisió i enfrontament abans d'aprofundir en la nova ordenació. Deixem la capitalitat per al final, perquè, si no, correm el risc de quedar-nos com estem. 0 sigui, a dins d'una comarca tan despersonalitzada com el Maresme —què ens uneix amb Premià i Montgat?— i dilapidant les reivindicacions històriques. Recomanem als alcaldes que siguin seriosos amb la proposta i que facin tot el possible per estendre aquest debat entre la ciutadania, que és la que s'ha d'acabar de creure la nova comarca. Que l'informe Roca no es quedi als despatxos oficials.

REPÒRTER sempre ha defensat l'Alt Maresme. És l'única publicació que abarca els municipis del nord del Maresme. I la proposta dels savis deixa fora els dos Arenys, Canet, Sant Pol, Sant Cebrià i Sant Iscle. L'historiador arenyenc Pons i Guri no hi està d'acord perquè sempre ha defensat que la Selva arribava fins a Arenys, i entén que la comarca proposada continua sent «antinatural». Amb tot, els arenyencs no han mostrat gaire interès per canviar de comarca, tot sigui dit. I per acabar, un últim apunt. Canviar de vegueria —de Barcelona a Girona— en un moment de fort creixement urbanístic originat per l'arribada d'habitants de l'àrea metropolitana pot generar alguna disfunció. La proposta és bona, però cal madurar-la i prendre totes les precaucions.

(Editorial de la revista Repòrter, número 99, febrer de 2001, pàgina 3.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Coromines

Dimarts, 1 set.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits