bloc sense fulls

Repòrter, març de 2001 | Especial 100 | Entrevista al coordinador de Repòrter, Saül Gordillo

Dijous, 22 d'abril de 2021 04:15 h-Quan, com i per què neix REPÒRTER?

-Neix al juny de l'any 1992, però la seva gestació es fa durant molts mesos previs. Neix de la voluntat d'un grup de periodistes i altres persones sensibilitzades amb la informació local a l'Alt Maresme que en aquell moment volen posar remei a la mancança informativa que existia en el territori. L'Alt Maresme, una subcomarca amb una identitat pròpia i molt diferenciada de la resta del Maresme, necessitava un mitjà escrit de cohesió que aleshores no existia.

-REPÒRTER compleix 100 números i 9 anys d'existència. L'any 1992, ni el més optimista pensava en aquest aniversari...
-La llarga vida de la revista sorprèn fins i tot els mateixos promotors. Sobre una revista feta sense ànim de lucre sempre existeix l'ombra de la defunció i el dubte del fracàs econòmic. Hem patit alts i baixos, la revista ha sabut evolucionar, i ara complim 100 números amb una salut acceptable.

-Amb què ha contribuït REPÒRTER a l'Alt Maresme?
-Aquesta publicació mensual ha posat de manifest la realitat de l'Alt Maresme. El 1992 vam oficialitzar aquesta realitat comarcal. Hem tractat i plantejat de forma seriosa i amb profunditat els temes que preocupen un conjunt de municipis, com ara el turisme, el creixement urbanístic, la prolongació de l'autopista, la depuració de les aigíjes, les rierades, la qualitat de les platges, el conflicte de la conca de la Tordera, el possible soterrament o desviament de la via del tren... Hi ha una llarguíssima llista de temes importantíssims que uneixen els municipis de l'Alt Maresme, i durant aquest temps REPÒRTER ha estat testimoni d'una evolució, a vegades positiva i a vegades negativa. No hem volgut ser uns notaris de l'actualitat, sinó que REPÒRTER ha donat una visió pròpia, amb un tractament diferenciat i fent una aposta clara per contribuir a tenir una comarca cada dia millor.

-REPÒRTER és també un projecte empresarial?
-REPÒRTER ha subsistit gràcies a la feina gratuïta i la dedicació voluntariosa de molta gent, ningú no viu de la revista, però hem fet una revista amb mentalitat i criteris professionals. Econòmicament, la revista no és viable no perquè no existeixi un mercat publicitari, sinó perquè nosaltres no hem estat capaços d'explotar-lo. REPÒRTER és una revista feta fonamentalment per periodistes i amb mentalitat periodística. Ens ha preocupat més la informació que els anuncis, i aquest és un problema estructural que hem arrossegat des del juny de 1992.

-Un punt d'inflexió: el 1993 REPÒRTER rep el premi Tassis-Torrent a la millor publicació comarcal del país, un premi instituït per la Diputació de Barcelona.
-Va ser una alegria immensa, una satisfacció i un suport importantíssim. El milió de pessetes que vam rebre pel premi, a banda de ser un reconeixement a la tasca periodística, també va ser un suport fonamental. Encara ara estem rendibilitzant aquell premi, va ser un coixí que ens ha permès cobrir les despeses d'aquells números que només amb la publicitat no podien subsistir.-Què creus que valora el jurat que l'any 1993 concedeix el premi a la millor publicació comarcal de Catalunya?
-Per desgràcia, l'any 1992 encara hi havia l'estereotip que la premsa local i comarcal era casposa, gràficament poc atractiva, massa rígida i feixuga de llegir. REPÒRTER entra pels ulls, una revista que va donar un canvi estètic i de disseny important. Des del punt de vista del disseny, REPÒRTER queda homologadaa la majoria de revistes que es poden trobar en un quiosc. Crec que aquesta va ser una primera impressió agradable que es va endur el jurat, que també va premiar la forma de tractar la informació i la seriositat.

-Les institucions públiques de l'Alt Maresme encaixen bé l'existència de REPÒRTER?
-Per norma general, les administracions encaixen poc les crítiques. La premsa i les institucions estan condemnades a entendre's, a tenir una relació d'amor i odi. Nosaltres hem mantingut una molt bona relació amb els ajuntaments. Durant tots aquests anys ningú no ens ha pogut titllar de pertànyer a una tendència política concreta ni de donar una informació sensacionalista. Hem donat una visió crítica de la realitat, amb absoluta llibertat, i REPÒRTER ha encaixat bé en el territori.

-Per la revista han passat molts col·laboradors en els últims nou anys. REPÒRTER és també un vehicle per a aquella gent de la comarca que es vol dedicar al periodisme?
-Durant una època vaig ser molt pessimista. Tenia la sensació que els estudiants de Periodisme pensaven que sortirien de la facultat i de seguida presentaria el telenotícies amb en Francino al costat. Hi va haver un temps amb un buit de col·laboradors, costava molt trobar col·laboradors disposats a fer informació sense rebre cap compensació econòmica. L'escenari, afortunadament, ha canviat. Confio que les noves incorporacions que s'han produït darrerament garanteixin el futur de la revista i sàpiguen mantenir-ne el rigor i el compromís amb l'Alt Maresme. Ara sóc optimista, però arribar a 100 números més passa necessàriament perquè noves generacions de periodistes prenguin el relleu.

-En els 100 primers números, què ha pesat més, el compromís amb el periodisme o el compromís amb el territori?
-Estic convençut que ha pesat més el compromís amb el territori. Bàsicament, en aquests 100 números hi ha hagut un compromís amb la comarca i amb les nostres poblacions. Moltes vegades dic mig en broma que de la mateixa manera que algú s'apunta a una ONG, nosaltres ens dediquem a fer una revista. És la nostra aportació a la pàtria altmaresmenca.

-Ara pràcticament tothom reconeix que existeix aquesta unitat de comarca entre Tordera i Arenys...
-Sembla que el temps ens dóna la raó. Recordo que en els primers textos de la revista ja advocàvem per aquesta realitat diferenciada del Maresme. Han passat nou anys, la realitat ha canviat, i encara que sigui tard l'informe encarregat pel Parlament que ara està en estudi ens dóna la raó amb alguns matisos, s'admet que entre Calella i Tossa existeixen inquietuds i similituds que poden donar peu a la creació d'una nova comarca.

-El futur de REPÒRTER, després de nou anys, està garantit?
-El compromís avui és més fort, perquè ara pesen nou anys de trajectòria. Però el compromís ha de ser també el repte d'oferir cada dia un producte millor. Fa nou anys REPÒRTER va néixer per omplir un buit informatiu en la premsa escrita a l'Alt Maresme. L'escenari ha canviat molt. El Punt està molt consolidat i és el diari de referència a la comarca. REPÒRTER, una revista que surt un cop al mes, ha d'ocupar un espai diferenciat.

(Article de Francesc Santiago al suplement especial de la revista Repòrter, número 100, març de 2001, pàgines 30 i 31.)
 

        comentaris

No hi ha cap comentaricomentaris
El comentari s'ha enviat correctament.

més llegits
darrers comentaris

fotos

Nació.cat

Dijous, 16 ago.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2021, Saül Gordillo     Crèdits